22. nov. 2010

Den 4:e Parallellen

For mine svenske lesere. Første bok i serien Den 4:e Parallellen kommer ut i Sverige i april neste år. Her er forlagets forhåndsomtale av den:

Lever Emma?
Ligger hon fortfarande i koma? Någonting känns annorlunda – men vad?

Emma vaknar upp ur koma och allt är annorlunda. Hennes bror är stum, hennes föräldrar är döda, och hennes farbror verkar tycka att allt är hennes fel. Hon har svårt att skilja drömmar – eller är det minnen? – från vad som är verkligt. Hur gick den hemska bilolyckan till? Hon måste ta reda på vad som egentligen har hänt. Alla spår pekar mot hennes pappas ljusskygga forskning vid den topphemliga militärbasen i Nevadaöknen. Men innan sanningen kan avslöjas så ska många människor komma att dö. Även Emma …
Kjetil Johnsen har skrivit en äventyrsserie som sätter igång tankeprocesserna. Är det möjligt att flera parallellvärldar samexisterar i vår egen verklighet, i vår egen tid? Och vad är egentligen tid, och vad är kvantmekanik? Det är stora frågor i en actionfylld inramning. Lasarusfenomenet är den första boken i en serie för ungdomar som gillar tempo och tänkande.

Följ med till den 4:e parallellen: Ny spänningsserie om 17-åriga Emma – som är världens farligaste vapen. En omskakande thriller med SF-inslag.

21. nov. 2010

Novelle: SÅ GLAD I BARN

Jonathan er den perfekte typen for meg. Men vi har et lite problem...

Jeg ligger naken og varm tett inntil ham. Soveromsvinduet står på gløtt og en mild luftstrøm tørker svetten av kroppene våre. Jeg kan ennå høre de vakre ordene han hvisket med tung pust i øret mitt. Jeg elsker ham.
Vi møttes for seks månder siden gjennom min tre år eldre søster, Iris. Men det er bare en måned siden forholdet vårt ble alvorlig. Nøyaktig en måned og to dager siden vi gikk til sengs sammen for første gang, og han hvisket Du er den beste! i øret mitt.

Jonathan vet at jeg alltid føler meg litt guffen etterpå, så nå hever han seg opp på albuen og ser på ansiktet mitt.
– Du tenker igjen, sier han stille.
Jeg krøker meg sammen og begraver hodet i brystkassen hans. Jeg skulle ønske vi ikke elsket sammen her – i den knøttlille leiligheten som Iris og jeg deler. Det føles helt feil. Vi har snakket om det før, så Jonathan vet hva jeg tenker på.
– Nå flytter jo Iris snart, så det blir ikke noe problem lenger, smiler han.
– Joda. Jeg trekker litt på det. Iris er gravid i fjerde måned, og skal flytte sammen med forloveden. Jonathan har lovet å hjelpe meg med litt penger til husleien, men han kan ikke flytte inn hos meg, ikke ennå. Jeg skal bo alene, og vet ikke helt om jeg gleder eller gruer meg.
– Du er så forsiktig og moralsk, flirer Jonathan. – Aller helst ville du kanskje at vi ikke lå sammen i det hele tatt?
– Jeg er bare en ung og uskyldig 17-åring, ler jeg tilbake. – Og du har gjort meg til den ville dama! Du og den store, deilige, varme kroppen din!

7. nov. 2010

Særemne: Fellestrekk ved Kjetil Johnsens bøker

Jeg ser stadig at folk kommer hit etter å ha googlet fraser som "kjennetegn ved Kjetil Johnsens forfatterskap" og "fellestrekk ved Kjetil Johnsens bøker" - så jeg antar det er spørsmål som lærere liker å plage elevene sine med.

Og da da kan jeg jo svare på det, kort og greit, og få det unnagjort:

Alle bøkene mine handler om ungdoms søken etter seg selv og sin plass i verden. Deres forhold til familien, og deres lengsel etter kjærlighet og vennskap.

Selv om bøkene mine preges av mye ytre handling, er det personene som er viktigst. Den ytre handlingen blir kun spennende hvis leseren bryr seg om hvordan det går med personene. Og for at leseren skal gjøre det, må han/hun aller først føle en forbindelse med personene i bøkene, en naturlig sympati, en forståelse for hvorfor de gjør de tingene de gjør.

Jeg fokuserer altså mye på personenes følelsesliv, både fordi det interesserer meg, og fordi jeg tror det gjør bøkene spennende.

Slik er det i alle bøkene mine - også science fiction-serien Den 4. parallell.  Den handler om parallelle verdener og tidsreiser og mange andre sci-fi-tema, men minst like mye om 17 år gamle Emmas forhold til familien sin, til en gutt hun blir interessert i, og hvordan hun vokser som person fra bok til bok.

Den indre reisen er minst like viktig som den ytre.

Andre fellestrekk som kan nevnes, er av mer manusteknisk art:

- Jeg bruker ofte dialog, fordi det er lett å lese.

- Det er mye luft på sidene i bøkene mine, for ikke å skremme bort uerfarne lesere.

- Jeg skriver korte kapitler, så ofte som mulig med spennende avslutninger, for å drive opp tempoet i bøkene.

- Jeg lar leseren se handlingen gjennom øynene til flere hovedpersoner. Det øker også tempoet i bøkene. Dessuten er det da sannsynlig at leseren finner en person han/hun kan identifisere seg med.

- Språket i bøkene er underordnet handlingen. Jeg er først og fremst ute etter å fortelle en spennende historie, ikke vise hvor briljant jeg er i skriftlig norsk. (For det er jeg ikke.)

Mer kommer jeg ikke på i farten. Hvis det er noe du ikke fikk svar på, kan du spørre meg her i kommentarfeltet. Lykke til med oppgaven!

4. nov. 2010

Planer for 2011

Etter å ha skrevet bøker ved siden av den faste jobben i snart ti år, tar jeg i januar 2011 skrittet over i frilanstilværelsen, og får forhåpentligvis bedre tid til å skrive.

Planen er å ta permisjon fra dagjobben i bladforlaget Egmont Serieforlaget. En del bladjobbing vil jeg fortsatt drive med, som frilanser - spesielle utgivelser som jeg ikke har lyst til å slippe tak i - men det blir likevel langt større fokus på bøker.

Et av bokprosjektene jeg skal jobbe med, er en ny ungdomsbokserie ikke ulik 4 venninner. Kall det gjerne en slags oppfølger. Jeg er også på planleggingsstadiet av en mer "voksen" krim, som jeg forhåpentligvis får gjort noe med i løpet av 2011. 

Men aller først skal Den 4. Parallell: Maria-eksperimentet skrives ferdig - helst før jul, men kanskje drøyer det til ut i januar. Skrivingen går gjerne noe tregere når nye prosjekter trenger seg på og stjeler av den begrensede hjernekapasiteten!