30. sep. 2010

Aeon-Paradokset solgt til Danmark


Bok nummer tre i Den 4. Parallell-serien - AEON-PARADOKSET - kom ut i Norge nå i september, og er allerede blitt solgt til Danmark. 

Det er forlaget Rosinante som har kjøpt rettighetene. De har tidligere gjort en ypperlige jobb med å utgi de ti bøkene i 4 venninner-serien på dansk.

27. sep. 2010

Lest i september

Av og til spør leserne mine om hva jeg leser. Her er er svaret for september:


25.09. 2010

Lee Goldberg, redaktør: 
TIED IN: THE BUSINESS, HISTORY AND CRAFT OF MEDIA TIE-IN WRITING

Som tittelen sier, dette er handler om "tie-in håndverket": Å skrive en bok på bestilling fra film- eller TV-industrien, med allerede etablerte karakterer i hovedrollene. Som f.eks. bøkene Lee Goldberg selv skriver om detektiv Monk, kjent også fra norsk fjernsyn.
Dette er en gammel industri, og boken følger røttene tilbake til 1950- og -60 tallet, samtidig som den forklarer noen av vanskelighetene disse forfatterne møter på. Som når boken skal lanseres samtidig som filmen den bygger på, og forfatteren må skrive den på grunnlag av det første utkastet til filmmanus. Bare for å oppdage noen få døgn før deadline, at regissøren forandret alt under innspillingen, så nå må du skrive om det meste - på rekordtid...

17. sep. 2010

Snåsamannen og jeg


Jeg deltok på Oslo bokfestival i dag. Arrangementet het "Kjærlighet, sci fi,  fotball og Google translate" og gikk for seg på og rundt Spikerscenen i Spikersuppa. 

Klaus Hagerup, Lars Mæhle, Erlend Loe og jeg hadde 15 minutter hver til å fortelle visstnok 500 utkommanderte ungdomsskoleelever hva vi drev på med.

Da det var overstått, skulle jeg signere bøker. Nr 2 og 3 i serien Den 4. Parallell: Carrington-katastrofen og Aeon-paradokset.

På dette tidspunktet var de tvangsbeordrede ungdomsskoleelevene ivrig etter å komme seg hjemover, så pågang var ikke all verden.

Først en oppegående og interessert jente fra 3. klasse på videregående, som jobbet med et særemne som inkluderte meg. Så en hyggelig venninne fra vårt ypperlige bibliotekvesen, som jeg ikke hadde sett på en stund - og en ung gutt som hadde lest og likt første bok i Den 4. Parallell-serien, og som nå lurte på om han kunne få kjøpe bok nr 2. 

- Joda, sa jeg, og klappet stabelen med bøker.
- Hva koster den? spurte han.
- 270, sa karen fra bokhandelen.
- Da har jeg ikke råd, sa gutten.
- Okai, sa jeg. - Du får vente til den kommer i pocket.

Og da denne hektiske trafikken hadde gitt seg, ble jeg oppmerksom på en eldre dame som mønstret meg kritisk - og tydelig nærsynt - fra 4-5 meters hold. Hun drøyde en stund, så tok hun et par lettere ustø skritt mot bordet mitt. Hun pekte med stokken.
- Er det du som er han Snåsamannen?

Da foreslo Eva og Cecilie fra Gyldendal at vi skulle gå på Bristol og ta en kopp kaffe.

Det syntes jeg var en god ide.

10. sep. 2010

SKRIVETIPS: Spenningsbobler - og slik bruker du dem

I filmbransjen har de det mange kaller "suspense bubbles", altså spenningsbobler. Det er små hendelser som bygger en egen spenning, der og da, men som ikke har noen betydning for de lange linjene i historien. Og som ganske kjapt sprekker, som bobler.

For å ta et filmeksempel (som alle har sett en variant av):

Helten har akkurat vært i slåsskamp med en av skurkene, i en mørk gate i en storby. Helten vant kampen, og skurken ligger nå bevisstløs i rennesteinen, men så skjærer lysene fra flere biler gjennom natten, og vi vet at det er skurkens mange hjelpere som kommer. Helten må bort, og det fort! Han løper til bilen sin og hopper inn.

Og så kommer spenningsboblen: 


7. sep. 2010

I salg nå


Bok fire i serien 4 venninner:

Pakket i plast

I dagligvarebutikker og Narvesen-kiosker over hele landet.

Nå slår morderen til ... 

Løp og kjøp!

6. sep. 2010

God omtale av Den 4. Parallell


Mari i Maris mørke hjørne har vært tidlig ute med å lese Den 4. Parallell bok 3: Aeon-Paradokset, som kommer i handel om noen dager - og gir serien flott omtale:

"Kjetil Johnsen får det virkelig til. Jeg hadde lest en og en halv bok før jeg fikk vite noe særlig om mørke, mystiske Caine. Og enda mer før jeg skjønte hva han egentlig drev med. Jeg får den ene aha-opplevelsen etter den andre uten at jeg har sitti og tenkt at forfatteren skjuler noe for meg. Det er da det fungerer."

Du kan lese resten HER.

Takk, Mari! 

2. sep. 2010

Oslo bokfestival 17. - 19. sept.

Fra programmet:



Kjærlighet, sci fi,  fotball og Google translate

Dato: 2010-09-17
Tid: 13:30
Sted:
Spikersuppa, Oslo
Scene:
Spikerscenen 


Møt forfatterne av noen av årets mest spennende ungdomsbøker. Klaus Hagerup leser om den klønete kvinnebedåreren Markus og Kjetil Johnsen forteller om sin nye sci fi-serie. Dessuten snakker Erlend Loe om Telemann som nesten ikke har alkoholproblemer, og Lars Mæhle, vinner av UPrisen, snakker bl.a om boka bak den premiereklare filmen Keeper’n til Liverpool. Programleder: Marta Breen.

Kjetil her igjen: Møt opp alle som er interessert i ungdomslitteratur. Det er god plass. Arrangementet varer en time. Det skulle bli noe sånt som et kvarter per forfatter. :-)

1. sep. 2010

Novelle: FARLIG EKSTASE

Hun var ung, vakker og rik – og hun var svak for dop...

- Hun var meget syk, sa legen alvorlig. – Hun vil komme seg igjen svært raskt nå, men det var nære på at vi mistet henne. Hadde De ringt meg en time senere, ville det vært for sent. De må følge nøye med på deres kone i fremtiden, herr Chase.
– Samboerske, rettet Rick Chase ham automatisk. – Vi er samboere.
– Nåja, De må uansett passe på.
– Men hva er det egentlig som er galt...? En slags allergi?
– Nja, man kan vel kanskje si det. Skjønt, det er antagelig andre biologiske faktorer som ligger til grunn. Hun vil trenge flere hyppige og grundige legesjekker de kommende ukene, men såvidt jeg forstår er Deres samboerske en svært rik, ung dame, så den økonomiske siden av saken burde vel ikke være noe problem.
– Nei, penger har hun nok av, mumlet Rick.
Legen hørte ikke det lille trykket på hun.
– Folk tror ofte at penger blir uvesentlig når man blir rammet av en sykdom, smilte legen stramt, – men egentlig er det stikk motsatt: Penger kan gjøre livet uendelig mye lettere for en som er syk.
– Ja, sa Rick tamt. – Men hva er det egentlig som feiler henne...?
– Si meg en ting først: Deres samboerske... har hun for vane å innta narkotiske stoffer?
Rick kjente at han ble rød. – Hva mener du... narkotiske stoffer?