10. mars 2010

Carrington-katastrofen i salg nå

CARRINGTON-KATASTROFEN - bok 2 i serien DEN 4. PARALLELL - er nå ute i bokhandlene, blant annet med en fin kampanje i ARK-kjeden: Sjokkselgere ved kassene, delt med den populære og filmaktuelle Percy Jackson-serien.

Men hva er egentlig en Carrington-katastrofe, eller en Carrington-hendelse, som det strengt tatt heter?

I god populistisk ånd har jeg skrevet et kjapp pressemelding om nettopp det. (Morsomt å skrive om seg selv i tredjeperson!) Here it goes:


Ifølge astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard vil aktiviteten på sola i 2012 være den høyeste på 400 år, og en rapport finansiert av NASA konkluderer med at strålingen fra en solstorm vil kunne sette verdens rike land mange tiår tilbake i den teknologiske utviklingen. Norge er blant landene som er mest utsatt.

- En solstorm er ikke farlig i seg selv, sier forfatter Kjetil Johnsen, - men de indirekte effektene kan være katastrofale.

Enkelt sagt fører strålingen fra solstormen til at strømnettene på jorden blir overbelastet. Er stormen voldsom nok, kan strømnettene, inkludert selve transformatorene, smelte. En rapport finansiert av NASA konkluderer med at halve USA kan bli strømløst på 90 sekunder. Og det kan ta mange måneder, ja kanskje år, før man får strømmen tilbake, forteller Johnsen.

- Tenk på hva det vil bety for samfunnet. Når sykehusene ikke har strøm, når det ikke kommer vann ut av kranene, når verken TV, radio eller internett kan fortelle oss hva som skjer. Når infrastrukturen bryter fullstendig sammen.

I thrilleren ”CARRINGTON-KATASTROFEN” har Johnsen skrevet om hva som kan skje under en slik krise.

- Det kalles egentlig en Carrington-hendelse på grunn amatørastronomen Richard Carrington, som i 1859 dokumenterte den mest alvorlige romværhendelsen vi kjenner til. Han var den første som koblet det som skjedde på jorden til aktivitet på solen. Den gang hadde de åtte dager med uvanlig romvær. Det var nordlys så langt sør som til ekvator, og telegrafnettverk over hele kloden var ubrukelig i lange perioder.

Norge og resten av Nord-Europa, og USA og Canada, er landene man regner med vil bli hardest rammet. Både fordi vi ligger langt mot nord og fordi vi er svært avhengige av moderne teknologi.

Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard skrev følgende på http://www.bangirommet.no allerede for tre år siden:
”Faktisk tyder nå alt på at solaktiviteten under maksimum i 2011 og 2012 blir den høyeste i romalderen og i praksis den høyeste på minst 400 år!”

Siden har solen overrasket oss med å bli vanskeligere å beregne enn vi er vant til. Den har oppført seg ”irrasjonelt”, blant annet er den i perioder blitt kaldere enn ventet, uten at vi kan forklare hvorfor.

Men 2012 er fremdeles året å se opp for.

Nasa skriver på http://www.nasa.gov:
” It is expected that solar storms will increase in frequency and intensity toward the next solar maximum, expected to occur around 2012.”

Og Ødegaard fortsatte: ” Flere tusen satellitter, radiokommunikasjon, strømforsyning, flytrafikk, GPS-systemet og utallige andre elektroniske hjelpemidler er i faresonen. Vi kan ikke vite hvor sterke de enkelte utbruddene blir og dermed hvor store eventuelle skader vil bli, men det er sannsynlig at vi får noen spennende år med usedvanlig mye nordlys og store utfordringer for ingeniører og andre yrkesgrupper.”

Kilder:

Severe Space Weather Events — Understanding Societal and Economic Impacts. Rapport fra the National Academy of Sciences, finansiert av bl.a. NASA.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar